Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au inventat o masina de spalat rufe care utilizeaza doar o cana de apa pentru o incarcatura, lasand hainele aproape uscate.
Inventatorii britanici spun ca noua tehnologie, care utilizeaza mai putin de 2% din apa si energia folosite de o masina de spalat obisnuita, ar putea economisi miliarde de litri de apa anual, informeaza Daily Mail.

A-fost-inventata-masina-de-spalat-care-functioneaza-cu-o-singura-cana-de-apaMasina functioneaza cu ajutorul a mii de fulgi de plastic, de aproape jumatate de centimetru, care absorb si indeparteaza murdaria.

Profesorul Stephen Burkinshaw, inventatorul masinii spune ca la fiecare incarcatura se adauga in masina 20 de kilograme de fulgi, o cana de apa si detergent. In timpul ciclului de spalare, apa este incalzita pentru a dizolva murdaria, care este apoi absorbita de fulgii de plastic.
Inventatorii avertizeaza ca fulgii trebuie scosi din masina la finalul fiecarui ciclu de spalare, dar pot fi ulterior refolositi de circa o suta de ori. Ei pretind ca astfel pot fi indepartate tot felul de pete, inclusiv de cafea si ruj.
Cercetatorii spun ca noua tehnologie, numita Xeros, este comparabila cu aspiratorul fara sac de gunoi Dyson, care a revolutionat industria curateniei de locuinte la mijlocul anilor ’90.
Masina de spalat ar putea ajunge in magazine, cel mai devreme, anul viitor, in prezent fiind in stadiul de design si testare.

sursa: http://www.ziare.com

Dan
%d blogeri au apreciat: