Care este istoria masini de spalat automate, cine a inventat masina de spalat?

Care este istoria masini de spalat automate, cine a inventat masina de spalat?

Evolutie – miele

istoria masinilor de spalat

masina de spalat veche

Evolutia conceptului de intretinere a rufelor

In vechime, ziua de spalat rufe era cu totul diferita fata de cum arata astazi. Spalatul rufelor era invariabil echivalent cu efort fizic sustinut, mai ales, din partea femeilor. Utilizarea spalatorului metalic de rufe, a paletelor si a periilor, precum si manipularea unei cantitati mari de rufe ude reprezenta un procedeu obositor si care necesita foarte mult timp.
Sapunul, factorul „chimic” din procesul de spalare a rufelor, a castigat popularitate abia in secolul al XV-lea. Folosirea sa avea ca scop, dincolo de curatarea urmelor de murdarie de pe rufe, pastrarea lor cat mai aproape de starea initiala si obtinerea de rufe curate, albe si parfumate. Criterii ca „fin” si „pufos” nici nu intrau in discutie.
In urma cu doar 200 de ani, nici macar igiena nu devenise un subiect de interes general. Abia spre mijlocul secolului al 19-lea, o serie de epidemii (inclusiv holera si febra tifoida) au generat un interes masiv asupra subiectului igienei si au dus la implementarea unor campanii ample de educare a publicului, inclusiv in ceea ce priveste igiena corecta a hainelor. In consecinta, fierberea si netezirea hainelor cu un fier de calcat fierbinte au devenit practici comune in randul populatiei, ambele avand ca scop unic eliminarea bacteriilor.

Intretinerea rufelor inainte de 1900

Chiar si la jumatatea secolului XX, spalatul rufelor implica o munca fizica solicitanta. „Ziua cea mare” era invariabil precedata de o serie de pregatiri, care implicau colectarea si trierea rufelor murdare, urmate de pregatirea vaselor, a galetilor, a spalatoarelor manuale si a cosurilor de rufe. Mai departe, gospodinele trebuiau sa adune lemne si carbune pentru a face focul si a incalzi apa.
De cele mai multe ori, rufele trebuiau puse la inmuiere in apa cu o noapte inainte. Abia a doua zi, aceleasi rufe trebuiau fierte, curatate manual cu sapun, prin frecarea de tabla metalica a spalatorului, iar apoi clatite si puse la uscat.1900

reparatii masini de spalat, service masini de spalat– Aparitia primei masini de spalat, cu cuva din lemn.

La inceputul secolului XX, aparitia masinii de spalat a revolutionat conceptul de intretinere a rufelor.

Miele a fost cel care a introdus prima masina de spalat In 1901. Ideea de la baza inventiei a plecat de la separatoarele de unt produse de catre companie inca de la infiintarea sa. In ambele cazuri, componenta principala era reprezentata de cuva din lemn de stejar, a carei suprafata era prevazuta cu caneluri pentru a stimula actiunea mecanica asupra rufelor.
Pentru a obtine spuma de detergent, un agitator din lemn cu patru palete a fost pozitionat in centrul cuvei, fiind actionat cu ajutorul unui levier atasat de peretele lateral al cuvei si fixat dedesubtul acesteia. O valva de scurgere de la baza cuvei permitea eliminarea apei cand procesul de spalare se incheia.
Pe parcursul anilor urmatori, seria de inovatii a continuat, prin introducerea de componente noi sau Imbunatatirea celor existente, avand ca rezultat final cresterea eficientei masinii de spalat.
Printre imbunatatiri s-au numarat introducerea agitatorului din otel, a unui storcator manual, precum si diverse alte imbunatatiri la nivelul sistemului de transmisie.
Anul 1914 a marcat introducerea pe piata a primelor masini de spalat cu motor electric. Noua tehnologie, insa, a devenit cu adevarat cunoscuta si folosita la scara larga abia dupa Primul Razboi Mondial, cand din ce in ce mai multe locuinte au fost conectate la reteaua de electricitate.

Anii 1930 si masina de spalat cu cuva metalica

Primele masini de spalat cu cuva metalica au aparut incepand cu 1930. Acestea erau prevazute cu o cuva din cupru, precum si un agitator si un storcator din aluminiu. Pentru protectia motorului, acesta era amplasat intr-un spatiu separat, sub cuva masinii. Motoarele puteau fi alimentate atat de la o sursa de curent alternativ, cat si continuu.
masini de spalat cu cuva din cupru
Primele masini de spalat, pe baza de curent alternativ, puteau fi conectate la acelasi circuit folosit pentru iluminarea locuintei. In majoritatea cazurilor, electromotoarele puteau fi pornite doar cu ajutorul unui volant sau a unei manivele. Introducerea primei masini de spalat cu cuva metalica a fost doar premisa pentru introducerea unor elemente care sa asigure incalzirea apei din cuva. Acest lucru avea sa se intample, insa, abia dupa al Doilea Razboi Mondial.Anii ‘50 si masinile de spalat cu tambur.
In anii 50, introducerea primei masini de spalat semi-automate a reprezentat un pas major catre automatizarea procesului de curatare a rufelor. Noul model de masina de spalat permitea ca temperatura apei si durata programelor de spalare sa fie selectate cu ajutorul unui comutator, in functie de tipul de material supus spalarii.
Procesul de spalare cuprindea doua etape separate. Initial, un incalzitor incorporat asigura cresterea temperaturii solutiei de detergent pana la nivelul prestabilit, oprindu-se automat In momentul In care aceasta era atinsa. Abia apoi incepea ciclul efectiv de spalare, cu ajutorul solutiei astfel pregatite.
Ulterior, atentia producatorilor de masini de spalat s-a concentrat asupra integrarii unui sistem automat de eliminare a apei. Miele a optat, in acest scop, pentru o masina de spalat cu doua cuve – care incorpora in aceeasi carcasa atat cuva pentru spalare, cat si cea pentru centrifugare.
Principalul beneficiu adus de noul model lansat de Miele a fost confortul suplimentar oferit utilizatorilor, avand in vedere ca elimina din start problema apei scurse pe podea in timpul manipularii rufelor ude din masina de spalat in storcator.
Lansarea acestui produs i-a determinat, practic, pe foarte multi utilizatori, sa renunte la folosirea unui storcator separat de rufe. Masina de spalat cu storcator incorporat a fost produsa de asemenea, pentru o perioada, in varianta cu tambur dispus orizontal.
Spre finalul anilor 50, folosirea masinilor de spalat cu tambur a devenit un trend care a prins amploare, vanzarile de astfel de echipamente depasindu-le in termeni absoluti pe cele inregistrate de modelele anterioare, cu cuva. Doi factori cheie au stat la baza schimbarii bruste a preferintelor consumatorilor: capacitatea sporita a tamburului, precum si reducerea consumului de electricitate si de detergent in cazul folosirii masinilor de spalat cu tambur orizontal.
Plecand de la principiul incarcarii frontale a rufelor, masina de spalat a evoluat rapid catre modelele 100% automate. Miele a lansat pe piata prima sa masina de spalat 100% automata in 1958. Primele modele dispuneau de o gama de programe, inclusiv cateva tipuri de spalare, plus prespalare, fierbere si spalare, clatire cu apa calda, clatire cu apa rece si ciclu de centrifugare. In perioada care a urmat, aparitia de noi tipuri de materiale si detergenti speciali au actionat ca un catalizator pentru imbunatatirea continua a masinii de spalat.

1978 – Prima masina de spalat cu panou de control electronic

Panourile electronice de control au fost introduce initial in anii 60, insa au inceput sa fie folosite pentru masinile de spalat rufe un deceniu mai tarziu. In 1978, Miele a lansat prima masina de spalat din lume cu panou de control electronic. Printre beneficiile oferite de noul model se numara selectarea mai usoara a ciclurilor de spalare, programe de spalare mai sofisticate, precizie mai mare in alegerea temperaturii, mentenanta mai facila, precum si reducerea gradului de uzare a hainelor.
In plus, controlul electronic al motorului permitea adaptarea vitezei de rotatie a tamburului in functie de tipul de program, ceea ce se traduce printr-o durata de viata mai mare a hainelor si a echipamentelor (prin reducerea vitezei de rotatie, de exemplu, este evitat balansul tamburului in timpul centrifugarii).
In anii 60, introducerea modelelor de masini de spalat cu compartiment suspendat a reprezentat un nou pas inainte in istoria masinii de spalat, avand in vedere ca, de acum inainte, masina de spalat putea fi montata in camerele de locuit, nemaifiind necesara fixarea acesteia de podea. Compartimentul suspendat includea tamburul, motorul si recipientul pentru detergent. Intregul compartiment era suspendat in interiorul carcasei cu ajutorul unor arcuri superioare si a unor amortizoare inferioare.

1981 – Prima masina de spalat cu o viteza de rotatie de 1200 r/m

La inceputul anilor 80, piata echipamentelor electrocasnice ajunsese deja la un anumit grad de saturatie. Imbunatatirile tehnologice au continuat sa apara, cu scopul de a consolida vanzarile producatorilor si de a atrage atentia consumatorilor asupra aspectelor ecologice ale intretinerii rufelor. Principalele inovatii vizau reducerea consumului de apa, electricitate si detergent, reducerea apei reziduale in urma procesului de centrifugare, cresterea durabilitatii echipamentelor, a facilitatilor si a sigurantei in utilizare.
De exemplu, Miele a introdus prima masina de spalat cu o viteza de rotatie de 1200 rpm In 1981. Viteza de rotatie mai mare devenea direct proportionala cu consumul redus de electricitate si timpul mai scurt necesar pentru uscarea rufelor. Mai mult, tehnologia fusese gandita astfel Incat erau asigurate concomitent protectia si durata de viata mai mare a rufelor.
Panoul electronic de comanda oferea utilizatorului libertatea de a reduce viteza de centrifugare pentru materialele delicate, precum si de a obtine o distribuire echilibrata a rufelor In interiorul cuvei. Noile game de masini de spalat beneficiau si de capacitate sporita – fata de modelele mai vechi, care puteau cuprinde pana la 4.5 kg de rufe uscate, noile modele permiteau acum incarcarea si spalarea a 5 kg de rufe, la acelasi consum de apa, electricitate sau detergent.
In urma unei revizii generale a echipamentelor Miele, au fost aduse ulterior alte si alte imbunatatiri semnificative. Astfel, prin simpla eliminare a unor suruburi, partea frontala a masinii de spalat putea fi acum deschisa asemenea unei usi, ceea ce a facilitat enorm activitatea de mentenanta, intrucat principalele componente din interior deveneau astfel mult mai usor de accesat.
Noua gama de masini de spalat, lansata in 1981, a beneficiat ulterior de numeroase alte imbunatatiri, urmand in special trendul eco ce incepuse deja sa acapareze societatea. In 1988, reducerea consumului de apa si electricitate a intrat din nou in vizorul imbunatatirilor tehnologice, prin eliminarea programului de prespalare din optiunile standard.
Urmatorul pas major in aceasta directie a fost reprezentat de introducerea sistemului Hydromatic. Viteza si ritmul tamburului fusesera, practic, ajustate astfel Incat sa raspunda unor provocari noi: de exemplu, daca In timpul ciclului de spalare cantitatea de spuma rezultata devenea prea mare, viteza de rotatie a tamburului putea fi automat redusa. O alta functie a sistemului Hydromatic a fost controlul automat al incarcaturii, care calcula volumul de apa necesar spalarii, in functie de cantitatea de rufe introdusa. Ulterior, aceasta inovatie a determinat disparitia din panoul de comanda a butonului pentru spalarea la jumatate din capacitate.Anii 90 – Prima masina de spalat 100% electronica
Pana in 1990, preferinta pentru panourile de control electronice a luat amploare, in detrimentul celor mecanice, care erau mai predispuse uzurii. Panourile de comanda electronice, care controlau 100% fiecare actiune a masinii de spalat, au dobandit titlul de Novotronics.
Avand o viteza de rotatie maxima de 1600 rpm, noile masini de spalat Miele au Inregistrat, practic, un nou record mondial. Pe langa numeroasele imbunatatiri la nivelul controlului programelor si al sigurantei utilizarii, masini de spalat cu panou de comanda electronic dispun de functia de update, oferind utilizatorului posibilitatea de a actualiza functiile masinii de spalat. Astfel, viitoarele inovatii tehnologice devin accesibile chiar si modelelor mai vechi, printr-un simplu upgrade de soft.
Sursa://www.a1.ro

Reparatii masini de spalat sector 6 Bucuresti, Service Non Stop, service sector 6

Reparatii masini de spalat sector 6 Bucuresti, Service Non Stop, service sector 6

Reparatii masini de spalat sector 6 Bucuresti Non Stop

Reparam la domiciliul clientului toate marcile si modelele de masini de spalat automate rufe:

Indesit, Ariston, Beko, Whirlpool, Samsung, Candy, Electrolux, Siemens, Daewoo, Polar, Zanussi, Gorenje….si altele.

Acoperim zona Drumul Taberei, Crangasi, Militari…si inprejurimile.

Inlocuim componente cum ar fi:

page1-img3

Service reparatii masini de spalat sector 6

Rezistenta de incalzire, Termostat, Pompa de evacuare, Electrovalve, Fulie, Filtru de scame, Corp pompa, Condesator motor, Furtun evacuare, Racord cuva-pompa, Filtru de retea, Carbuni motor, Curea, Presostat, Programator electronic, Racord caseta-cuva, Switch(Contact hublou), Modul electronic, Tambur, Motor, Rulmenti+Semering, Amortizoare, Hublou, Clapeta hublou, Balama, Cruce tambur si alte componente echipate pe masina de spalat automat.

Probleme cu masina de spalat?

Oferim: sfaturi, idei, depanare, remediere defecte, solutii, probleme, sugesti, coduri eroare si altele….

Cum reparam un stick USB sau un hard disk – HDD, service IT…

Cum reparam un stick USB sau un hard disk – HDD, service IT…

Reparatie stick USB – 1G – 4G – 16G…etc….

Este o operatie foarte simpla….

Avem un stick care din 4G dupa mai multe formatari mai are 20 – 100 – 200MB…etc…si avem pierdut restul partitiei…cum facem sa reparam sau sa recuperam restul partitiei….

Sau avem un Hard disk de 40G si dupa mai multe formatari ajunge ( ex. 30-32G)….cum reparam si recuperam partitia pierduta…

cum reparam un stick USB2usb_stick

Porniti Command Prompt adica dati click pe start apoi run, scrieti cmd si apasati enter.
Se deschide o fereastra cu negru unde vei scrie :

diskpart – dupa care enter
list disk (o sa apara o lista) – ..enter
select disk X (X litera stikului sau HDD) – …enter
clean – …enter
create partition primary – …enter
select partition 1 – …enter
active – …enter
format fs=fat32 – …enter…aici dureaza in functie de capacitatea stick sau HDD…
assign – …enter
exit – …enter

si acum este stick-ul full curat si se poate folosi 100%

Enjoy…

ServiceDan

reparatii masini de spalat Indesit, coduri de eroare service, cum reparam o masina de spalat indesit, sugestii si probleme, depanare si verificare asigurata…

reparatii masini de spalat Indesit, coduri de eroare service, cum reparam o masina de spalat indesit, sugestii si probleme, depanare si verificare asigurata…

Service masini de spalat Indesit

Service reparatii masini de spalat Indesit toate modelele la domiciliul clientului…

Reparam toate modulele electronice la domiciliul clientului sau in laborator specializat….

Indesit modele:

1 – Indesit – XWE 71251 W

2 – Indesit – XWE 71252 W

3 – Indesit – XWE 81283X S

4 – Indesit – IWSND 61252 C

5 – Indesit – si altele ….etc.

masina-de-spalat-indesit

Coduri de eroare pentru Indesit modele mai vechi:

f01 light 4, motor triac
f02 light 3 motor, jammed/ tacho
f03 lights 3&4 Ntc fault
f04 light 2. pressure sw stuck on empty
f05 lights 2&4, pressure sw stuck on full
f06 lights 2&3, N/A?
f07 lights 2&3&4 heater relay
f08 light 1. heater relay
f09 lights 1&4 eprom/setup error
f10 lights 1&3, pressure switch not sensing
f11 lights 1&3&4, pump/draining error
f12 lights 1&2, communication error
f13 lights 1&2&4, dryer ntc/ fan motor
f14 lights 1&2&3, dryer heater
f15 lights 1&2&3&4, dryer heater relay
f16 N/A
f17 light 4, door lock
f18 light 3 comms error (3 phase motor) power board

Coduri de eroare pentru masinile de spalat Indesit – Moon

CODURILOR DE EROARE SE FACE DE SUS …(ORA 12) …CARE REPREZINTA 1 LA 5 IN SENSUL ACELOR DE CEASORNIC, URMAND CA PRIN COMBINATII SA REZULTE SUMA LOR….
1 2 3 4 5 – F01 – Eroare Triac Motor
1 2 3 4 5 – F02 –  Eroare Tahometru Motor
1 2 3 4 5 – F03 – Eroare Senzor NTC
1 2 3 4 5 – F04 – Eroare Presostat
1 2 3 4 5 – F05 – Eroare Sistem Evacuare(pompa)
1 2 3 4 5 – F07 – Eroare Rezistenta Incalzire
1 2 3 4 5 – F08 – Eroare sistem Incalzire(releu)
1 2 3 4 5 – F09 – Eroare memo scriere(eeprom)
1 2 3 4 5 – F10 – Eroare presostat
1 2 3 4 5 – F11 – Eroare triac pompa(modul defect)
1 2 3 4 5 – F12 – Eroare de comunicare intre Module
1 2 3 4 5F17 – Eroare incuietoare Usa Hublou…MDL
1 2 3 4 5 F18 – Eroare Modul electronic MDL

72424192_1_261x203_indesit-moon-touch-pret-75l-bucuresti

ora 12 pornit/oprit Led 1
program 60 grade Led 2
program 40 grade Led 3
Program 30 grade Led 4
program 30 grade ora 11 Led 5

 

 

Reparare masini de spalat: Erori si coduri service Indesit, Whirlpool, defecte, soluti, probleme, remediate, ajutor, rezolvare…

Reparare masini de spalat: Erori si coduri service Indesit, Whirlpool, defecte, soluti, probleme, remediate, ajutor, rezolvare…

Erori – coduri service masini de spalat Whirlpool

lavaroupa21

F01

Probleme alimentare cu apa sau presostat blocat.
Verificati functionalitatea electrovalvelor (curatati filtrele, alimentarea cu apa si current).
Verificati functionalitatea presostatului (furtune sparte sau infundate).
Verificati conexiunile electrovalvelor, presostatului si modulului.
Verificati modulul.

==============================

F02 / FA / F09

Eroare Aquastop.
Daca este apa in tava de jos:
Verificati daca sunt scurgeri (furtune sparte, desprinse).
Verificati spumare excesiva.
Daca nu este apa in tava de jos:
Verificati aquastop-ul.
Verificati modulul.

==============================

F03

Evacuare prelungita.
Verificati racodurile de evacuare sa nu fie obturate sau gatuite.
Verificati filtrul pompei.
Verificati conexiunile pompei.
Verificati pompa.

==============================

F04

Incalizire prelungita.
Verificati rezistenta de incalzire.
Verificati NTC.
Verificati conexiunile rezistentei, NTC-ului si a modulului.

==============================

F05

Eroare NTC.
Verificati rezistenta NTC.
Verificati conexiunile intre NTC si modulul electronic.

==============================

F06

Eroare tahometru motor.
Verificati rezistenta tahometrului.
Verificati motorul.
Verificati conexiunile intre motor si modul.
Verificati CUREA rupta/cazuta.

==============================

F07

Eroare triac motor.
Verificati modulul electronic.

==============================

F08 / F12

Eroare rezistenta.
Verificati valoarea rezistentei.
Verificati conexiunile.
Verificati modulul.

==============================

F13

Ledul de la usa clipeste dupa inceperea programului.
Verificati mecanismul incuietorii.
Verificati daca usa se inchide (ciocul manerului blocheaza).

==============================

F14

Eroare eeprom/memorie.
Variatiile de tensiune pot fi cauza pentru care memoria modului se sterge.
Verificati modulul.

==============================

F15

Eroare blocator tambur (numai pentru masinile cu incarcare pe verticala).
Eroarea este afisata numai in timpul programului test.
Verificati daca electromagnetul este pe pozitie.
Verificati pozitia senzorului (cititorului) blocatorului.
Verificati valoarea rezistentei senzorului.
Verificati conexiunile.

==============================

F21

Eroare de comunicare intre modul si panoul frontal (display).
Verificati conexiunile intre module.
Verificati modulul electronic.

==============================

F23

Eroare presostat.
Verificati contactele presostatului.
Verificati conexiunile dintre presostat si modulul electronic.
Verificati panoul frontal.

==============================

F24

Eroare preaplin (pompa / pesostat).
Verificati racordul de evacuare.
Verificati pompa de evacuare si filtrul.
Verificati presostatul.
Verificati conexiunile.

==============================

F26

Eroare pompa.
Verificati presostatul.
Verificati conexiunile.
Verificati pompa.
Verificati modulul.

==============================

F27

Eroare releu motor.
Verificati conexiunile motorului.
Verificati modulul.

==============================

F28

Eroare motor.
Verificati conexiunile.
Verificati motorul.
Verificati modulul.

==============================

F18/Fod

Exces de spuma.
Verificati presostatul (conexiuni) sa nu fie afectat de spuma.
Verificati pompa (contacte).
Verificati racordurile si furtunele de la presostat.
Verificati instalatia sanitara la evacuare (sa nu fie infundata).

Coduri si erori Indesit-Moon

COD-EROARE-INDESIT-MOON-ROM

 

f01 light 4, motor triac
f02 light 3 motor, jammed/ tacho
f03 lights 3&4 Ntc fault
f04 light 2. pressure sw stuck on empty
f05 lights 2&4, pressure sw stuck on full
f06 lights 2&3, N/A?
f07 lights 2&3&4 heater relay
f08 light 1. heater relay
f09 lights 1&4 eprom/setup error
f10 lights 1&3, pressure switch not sensing
f11 lights 1&3&4, pump/draining error
f12 lights 1&2, communication error
f13 lights 1&2&4, dryer ntc/ fan motor
f14 lights 1&2&3, dryer heater
f15 lights 1&2&3&4, dryer heater relay
f16 N/A
f17 light 4, door lock
f18 light 3 comms error (3 phase motor) power board

 

Detalii:  F01,  f02,  f03, ……., f18.

List of faults, malfunctions and Warnings:

F01: Triac Motor short circuit
– Check for water leaks that may affect connector J9 causing the relevant contacts to short
– Check the motor terminal block (possible problems due to chemical effects of work residuals on the contacts which may cause short-circuiting)
– Replace Card

F02: Motor blocked, Tachometrics in Short Circuit/Open
– Check motor if blocked
– Check efficiency of J9 connector on card
– Check the tachometric winding verifying an ohmic resistance reading of 115 – 170 ohm between pins
1 and 2 on wiring connector J9. In case of short circuit/open circuit check the wiring between pins 1 and 2 of J9 relevant to the tachometrics. With three-phase motor, make sure there is ohmic continuity between J9 pins 6 and 7.
– Replace motor
– Replace card

F03: NTC Open or in Short Circuit or washing heater relay stuck (signalled in presence of full load)
– Check efficiency of J8 connector contacts on card
– Check NTC verifying that the ohmic resistance value at room temperature 20°C is approx. 20Kohm on J8 wiring connector pin 11 and 12.
– If the measurement is incorrect check J8/NTC wiring continuity
Check the same parameter directly on NTC
– Replace NTC
– Replace Card

F04: Simultaneous empty and overflow (pressure switch stuck on empty).
If the pressure switch contact is stuck on empty the washing-machine loads water until reaching the overflow. The drain pump is automatically started by the contact on the overflow pressure switch.
– Check efficiency of J3 connector contacts on card
– Check pressure switch status by checking ohmic continuity on wiring connector J3 pins 2 and 4 (it must only be present with tub empty), pins 2 and 3 (it must only be present with water in the drum) and pins 2 and 1 (it must only be present with water in the tub above normal level, more than halfway up door glass).
– Check wiring of connector J3/pressure switch
– Replace pressure switch
– Replace card.

F05: Pump Blocked or pressure switch empty not reached
– Check efficiency of J9 connector on card, verifying a voltage of 220V between pins 8 and 9
– Check that pump if being fed
– Check Pump Filter + wall drain
– Change Pump
– Replace Card

F06: No on AVD and AVL

F07: No Wash Heating Element Absorption (the fault is only signalled with the pressure switch on empty)
– Check efficiency of J3 connector contacts on card
– Check continuity of the wash heating element on J3 connector pins 5 and 6. The 1800W 230V heating element has a resistance of 25 ohm.
– Check connection of pressure switch J3 connector pins 2 and 3: there must not be ohmic continuity (shared with full load).
Check connection of pressure switch J3 connector pins 2 and 4: there must be ohmic continuity
– Replace Heating Element
– Replace Pressure Switch
– Replace Card

F08: Wash Heater Relay Stuck (signalled in presence of empty) or pressure switch stuck on Full (simultaneously empty and full)
– Check efficiency of J3 connector contacts on card
– Check pressure switch status by checking ohmic continuity on wiring connector J3 pins 2 and 4 (it must only be present with tub empty), pins 2 and 3 (it must only be present with water in the drum) and
pins 2 and 1 (it must only be present with water in the tub above normal level, more than halfway up door glass).
– Check wiring J3/pressure switch
– Check connection of heating element J3 connector pins 5 and 6.
– Replace pressure switch
– Replace Card

F09: Machine Setup Error (Eeprom error)
– In case of production card with Eeprom soldered: replace the card and Eeprom
– In case of replacement of Eeprom and card, check correct housing of Eeprom on card socket

F10: No full and empty signal
– Check efficiency of J3 connector contacts on card
– Check pressure switch status by checking ohmic continuity on wiring connector J3 pins 2 and 4 (it must only be present with tub empty), pins 2 and 3 (it must only be present with water in the drum) and
pins 2 and 1 (it must only be present with water in the tub above normal level, more than halfway up door glass).
– Check wiring of connector J3/Pressure switch
– Replace Pressure Switch
– Replace Card

F11: No Pump Feedback (Drain pump disconnected or winding broken)
– Check efficiency of J9 connector on card
– Check continuity of the Pump on J15 connector pins 1 and 2 (in case of washing-machine with Easy Door door lock) or on J9 connector pins 8 and 9 (in case of conventional door lock), checking a resistive value equal to 170 ohm.
– Check wiring of connector J15 (or J9)/Pump
– Replace Pump
– Replace Card

F12: No Communication Display/LED Card-Main Board
– Check efficiency of contacts on card of J11 connector
– Check the continuity of J11 connector-display card 5-pin connector
– Replace Main Board
– Replace Display Card/LED

F13: Drying NTC sensor open / Drying system NTC wiring disconnected
Check efficiency of J10 connector on card
Check NTC on J10 connector pins 7 and 8 verifying that the ohmic value of the sensor at room temperature 20°C is approx. 20Kohm
Check continuity of NTC/J10 connectors wiring
Replace NTC
Replace card

F14: Drying heater open or not connected
Check efficiency of J2 connector contacts on card
Check continuity of drying heater on J2 wiring connector pins 1 and 2, verifying that the ohmic value of the 1300W 230V heating element is approx. 40Kohm
Check wiring of connector J10/drying heater
Replace heating element
Replace card

F15: Drying heater always on (drying relay contact stuck or drying Triac short circuit)
Check efficiency of J2 connector contacts on card of
Check wiring of connector J2/drying heater
Check wiring of connector J3/pressure switch
Replace card

F16: Drum locking (top-loading only)

F17: Door lock unfed/open (with Easy Door)
– Check presence of 230V mains power on J4 wiring connector inserted on card between pins 3 and 4,
(not present with machine on standby) and presence of power from 230V door lock between pins 3 and 5
– Check ohmic continuity of the door microswitch on J4 connector inserted on card between pins 1 and 2 (with door closed/on open/off)
– Check continuity of J4/door lock wiring
– Check door hooking
– Replace door lock
– Replace card

F17: Door lock unfed/open (conventional door lock, not Easy Door)
– Check presence of 230V mains power on J4 wiring connector inserted on card between pins 2 and 3,
(not present with machine on standby) and presence of power from 230V door lock between pins 3 and 1
– Check door hooking
– Replace door lock
– Replace card

F18 –> Communication error microprocessor / DSP (Digital Signal Processor)

Cum puteti sa reparatii si singuri defectele minore la masina de spalat, oferim solutii si sugestii pentru un service corect…

Cum puteti sa reparatii si singuri defectele minore la masina de spalat, oferim solutii si sugestii pentru un service corect…

Va raspundem la solicitarile d-voastra pentru depanarea masinii de spalat automate „RUFE”

contact3

Service masini de spalat automate Non-Stop Bucuresti

1. – Aveti probleme cu masina de spalat ?
2. – Nu mai functioneaza sau nu mai da randament ?
3. – Cautati un specialist pentru reparatie la masina de spalat ?

 1. masina de spalat nu evacueaza apa ,nu stoarce.
 2. masina de spalat nu incalzeste apa.
 3. masina de spalat whirlpool se aprinde cheia de service.
 4. masina de spalat huruie la stoarcere.
 5. masina de spalat bate lateral inainte de centrifuga.
 6. masina de spalat nu trage apa.
 7. masina de spalat, spala continu.
 8. masina de spalat indica erori pe bord.
 9. masina de spalat pierde apa in timpul spalari.
 10. masina de spalat trage apa dar nu invarte motorul.
 11. masina de spalat nu centrifugheaza(nu stoarce).
 12. masina de spalat nu porneste.
 13. masina de spalat porneste dar nu trage apa.
 14. masina de spalat se umple cu apa(trage apa continu).
 15. masina de spalat se umple cu apa chiar daca este oprita. Si multe alte defecte…

masini de spalat, service, reparatiiProbleme cu masina de spalat??….contactati-ne!

 1. Reparam module electronice la domiciliul clientului si in laborator.

Oferim servicii de reparatii masini de spalat la toate marcile si modelele:

Whirlpool, Indesit, Ariston, Ardo, Arctic, Aeg, Amica, Alaska, Altus, Beko, Basic, Bauknecht, Bosch, Candy, Campomatic, Daewoo, Electrolux, Euroline, Electra, Fagor, Fourlis, Gorenje, Gala, Haier, Hansa, Hoover, Hyundai, Hotpoint, Iar, Ignis, Lg, Maxwell, Meister, Miele, Nei, Ocean, Platinium, Polar, Philco, Samsung, Siemens, Siltal, Servis, San Giorgio, Technolux, Techwood, Tricity Bendix, Westwood, Zanussi, Zerowat.

Servicii oferite

Inlocuim piese de schimb cum ar fi:
Rezistenta de incalzire, Termostat, Pompa de evacuare, Electrovalve, Fulie, Filtru de scame, Corp pompa, Condesator motor, Furtun evacuare, Racord cuva-pompa, Filtru de retea, Carbuni motor, Curea, Presostat, Programator electronic, Racord caseta-cuva, Switch(Contact hublou), Modul electronic, Tambur, Motor, Rulmenti+Semering, Amortizoare, Hublou, Clapeta hublou, Balama, Cruce tambur si alte componente echipate pe masina de spalat automata…La domiciliul clientului Bucuresti – Arad Non-Stop.

Service si reparatii masini de spalat Bucuresti

Acoperim toate zonele si cartierele din Bucuresti – 13 Septembrie ,Aviatorilor, Aviatiei, Balta Alba, Baneasa, Berceni, Bucuresti Noi, Centru Civic, Centru Istoric, Colentina, Cotroceni, Crangasi, Damaroaia, Dealul Spirii, Domenii, Dorobanti, Dristor, Drumul Taberei, Dudesti, Ferentari, Floreasca, Gara de Nord, Ghencea, Giulesti, Giurgiului, Grivita, Iancului, Militari, Mosilor, Muncii, Obor, Oltenitei, Pajura, Pantelimon, Pipera, Primaverii, Rahova, Romana, Stefan cel Mare, Tei, Timpuri Noi, Tineretului,Titan, Unirii, Vatra Luminoasa, Victoriei, Vitan, Vacaresti…si altele.

0722.999.212 – 0766.607.603

Bucuresti

Coduri de eroare masini de spalat Whirlpool

F01

Probleme alimentare cu apa sau presostat blocat.
Verificati functionalitatea electrovalvelor (curatati filtrele, alimentarea cu apa si current).
Verificati functionalitatea presostatului (furtune sparte sau infundate).
Verificati conexiunile electrovalvelor, presostatului si modulului.
Verificati modulul.

==============================

F02 / FA / F09

Eroare Aquastop.
Daca este apa in tava de jos:
Verificati daca sunt scurgeri (furtune sparte, desprinse).
Verificati spumare excesiva.
Daca nu este apa in tava de jos:
Verificati aquastop-ul.
Verificati modulul.

==============================

F03

Evacuare prelungita.
Verificati racodurile de evacuare sa nu fie obturate sau gatuite.
Verificati filtrul pompei.
Verificati conexiunile pompei.
Verificati pompa.

==============================

F04

Incalizire prelungita.
Verificati rezistenta de incalzire.
Verificati NTC.
Verificati conexiunile rezistentei, NTC-ului si a modulului.

==============================

F05

F03 – Indesit sau led 3+4

Eroare NTC.
Verificati rezistenta NTC.
Verificati conexiunile intre NTC si modulul electronic.

==============================

F06

Eroare tahometru motor.
Verificati rezistenta tahometrului.
Verificati motorul.
Verificati conexiunile intre motor si modul.
Verificati CUREA rupta/cazuta.

==============================

F07

F01 – Indesit sau led 4

Eroare triac motor.
Verificati modulul electronic.
Verificati motor

==============================

F08 / F12 – sau cheie service

F08 – Indesit – sau led 1

Eroare rezistenta.
Verificat  rezistenta incalzire.
Verificati conexiunile.
Verificati modulul.

==============================

F13

Ledul de la usa clipeste dupa inceperea programului.
Verificati mecanismul incuietorii.
Verificati daca usa se inchide (ciocul manerului blocheaza).

==============================

F14

Eroare eeprom/memorie.
Variatiile de tensiune pot fi cauza pentru care memoria modului se sterge.
Verificati modulul.

==============================

F15

Eroare blocator tambur (numai pentru masinile cu incarcare pe verticala).
Eroarea este afisata numai in timpul programului test.
Verificati daca electromagnetul este pe pozitie.
Verificati pozitia senzorului (cititorului) blocatorului.
Verificati valoarea rezistentei senzorului.
Verificati conexiunile.

==============================

F21

Eroare de comunicare intre modul si panoul frontal (display).
Verificati conexiunile intre module.
Verificati modulul electronic.

F21 – Bosch

Verificati si inlocuiti periile colectoare ( carbuni motor ).

verificare conexiuni motor.

verificare modul electronic.

ATENTIE!

Dupa remedierea si inlocuierea carbunilor daca este cazul

– se scoate masina din service cod eroare F21 ora „12+06+07=ok”

==============================

F23

Eroare presostat.
Verificati contactele presostatului.
Verificati conexiunile dintre presostat si modulul electronic.
Verificati panoul frontal.

==============================

F24

Eroare preaplin (pompa / pesostat).
Verificati racordul de evacuare.
Verificati pompa de evacuare si filtrul.
Verificati presostatul.
Verificati conexiunile.

==============================

F26

Eroare pompa.
Verificati presostatul.
Verificati conexiunile.
Verificati pompa.
Verificati modulul.

==============================

F27

Eroare releu motor.
Verificati conexiunile motorului.
Verificati modulul.

==============================

F28

Eroare motor.
Verificati conexiunile.
Verificati motorul.
Verificati modulul.

==============================

F18/Fod

Exces de spuma.
Verificati presostatul (conexiuni) sa nu fie afectat de spuma.
Verificati pompa (contacte).
Verificati racordurile si furtunele de la presostat.
Verificati instalatia sanitara la evacuare (sa nu fie infundata).

===========================================================================

Cum putem Noi sa avem cele mai mici preturi la reparatii masini de splat?

Cum putem Noi sa avem cele mai mici preturi la reparatii masini de splat?

Avem cele mai mici tarife la reparatii masini de spalat din Bucuresti…

Preturile includ piesele de schimb si manopera.

Verificare 35 lei.

 • Schimbat pompa de evacuare<————>85 – 175 lei.
  Schimbat rezistenta de incalzire<———->95 – 165 lei.
  Schimbat garnitura de hublou<———–>110 – 175 lei.
  Schimbat curea motor<———————->85 – 145 lei.
  Schimbat rulmenti+semering<————>150 – 280 lei.
  Schimbat carbuni motor<——————–>85 – 145 lei.
  Schimbat contact hublou(switch)<———>85 – 150 lei.
  Schimbat presostat<————————->90 – 165 lei.
  Schimbat furtun evacuare<—————–>70 – 125 lei.
  Schimbat electrovalve<———————->95 – 155 lei.
  Schimbat condesator motor<—————>75 – 125 lei.
  Schimbat amortizoare cuva<————–>110 – 185 lei.
  Schimbat paleti tambur<——————->100 – 165 lei.
 • Reparatii programatoare electronice la domiciliul clientului sau in laborator  95 <-> 195 lei.
 • Reparam programatoare la domiciliul clientului…
 • In cazul in care nu se poate rezolva la domiciliu… se ridica placa electronica si se rezolva in atelierul nostru!
Cum sa verificam masina de spalat! verificare inainte de sevice pentru masina de spalat automata!?

Cum sa verificam masina de spalat! verificare inainte de sevice pentru masina de spalat automata!?

Masina de spalat nu functioneaza deloc:

1 – verificati alimentarea cu curent electric – priza.
2 – verificati daca usa este bine inchisa (hublou).
3 – verificati butonul de pornit/oprit.
4 – verificati siguranta de la tablou (daca este prevazut cu instalatie separata).

Masina de spalat nu se alimenteaza cu apa:

1 – verificati daca este apa in bloc (retea).
2 – verificati daca robinetul este deschis si nu inchis.
3 – verificati daca sita nu este infundata (cu rugina – calcar).
4 – verificati daca furtunul de alimentare nu este indoit.

Masina de spalat nu evacueaza apa ( nu stoarce):

1 – verificati daca furtunul de evacuare este infundat sau indoit sau deformat.
2 – verificati daca filtrul de evacuare  (scame) este curat.
3 – verificati daca scurgerea este infundata.

contact 4

NOTA:
Aceste situatii nu reprezinta defectiuni:

1 – sunetul auzit in timpul alimentarii cu apa este produs de supapa ( electrovalva ) de alimentare.
2 – sunetul auzit in timpul stoarceri si dupa ce masina se opreste din centrifugare este produs de autobalansul cuvei.
3 – sunetul auzit in timpul spalarii este produs de generatorul de bule de aer daca masina este prevazuta (marca si model) ex–DAEWOO,GORENJE…si altele.

Va rugam sa verificati cu atentie masina de spalat inainte de apela la un service autorizat.

Pentru orice defectiune minora (masina de spalat nu este defecta) se va percepe o taxa de 50 lei.

1 – Pentru interventi necalificate de catre persoane neautorizate se va percepe o taxa intre 15 % – 50 % din pretul reparatiei

2 – Daca constatam ca masina de spalat nu are nici un defect dupa o verificare amanuntita si constatam ca:

A – prelungitor defect sau priza (lipsa tensiune).
B – oprita apa in bloc sau robinet inchis sau furtun indoit, sita infundata …
C – nu se stie cu se porneste masina de spalat.
D – masina pierde apa pe furtunul de evacuare(furtun cazut din clemele de prindere din spatele masini de spalat).
E – daca nu se stie resetarea masini de spalat(anulare program).
Si multe alte probleme minore care se pot rezolva de client.

sortare rufe

CITITI CU ATENTIE ACESTE INSTRUCTIUNI

Siguranta Dvs. este inportanta pentru noi.

1-Pentru a reduce riscurile cititi cu atentie urmatoarele instructiuni:
A-Nu depozitati si nu folositi lichide inflamabile linga masina de spalat.
B-Nu adaugati lichide inflamabile in apa de spalare,aceste lichide emana vapori care pot declansa incendii sau explozii.
C-Nu permiteti copiilor sa opereze,sa se joace sau ascunda in masina de spalat.
D-Supravegheati cu atentie copiii atunci cand masina functioneaza.
E-Nu deschideti capacul sau hubloul (in functie de tip si model de masina de spalat) in timpul operatiunii de stoarcere.

 VA RECOMANDAM

A-Sa efectuati instalarea,reparatia numai de catre persoane calificate.
B-intretineti masina de spalat in mod corespunzator.
C-Nu instalati masina de spalat in locuri cu umiditate ridicata,aceasta poate cauza electrocutarea sau scurt circuit si distrugerea placi electronice daca masina este prevazuta cu aceasta.
D-Efectuati alimentarea la o priza cu impamantare.
E-Efectuati o conectare corespunzatoare la instalatia de apa.

RESPONSABILITATILE DVS.

1-Daca cordonul de alimentare este degradat trebuie inlocuit URGENT pentru a evita electrocutarea.
2-Daca folositi un prelungitor aveti grija sa nu-l asezati pe o suprafata uda sau langa surse de umezeala.
3-Nu recomandam folosirea apei a carei temperatura depaseste peste 50*C(120*F) pentru a nu deforma partile din material plastic.
4-deconectati masina de la priza atunci cand efectuati verificari sau remedieri la (filtru de scame sau curatarea filtrului de la electrovalva).

POZITIONARE MASINII DE SPALAT

1-Verificati locul in care veti instala masina de spalat automata “rufe”.
2-Asigurati-va ca aveti toate conditiile necesare unei instalari corespunzatoare.
3-Instalati masina de spalat pe o suprafata plana solida.
4-Daca masina e instalata pe o suprafata necorespunzatoare,poate produce un zgomot considerabil iar vibratiile pot determina degradarea acesteia.
4-Robinetele de apa trebuie sa fie la 1m de masina de spalat si sa ofere o presiune de 0.3kgf/cm-8kgf/cm (2.94 N/cm-78.4 N/cm).

SISTEMUL DE EVACUARE A APEI
1-Furtunul de evacuare trebuie sa fie situat la cel putin 70 cm si cel mult 90 cm de partea inferioara a masinii(sau prinderea furtunului de clemele din spatele masini daca este prevazut)

  CONDITII PENTRU ALIMENTAREA CORESPUNZATOARE CU ENERGIE ELECTRICA.

ATENTIE!!!!!!
1-Nerespectand aceste conditii va expuneti riscul de electrocutare.
A-Nu efectuati inpamantarea la conducta de GAZ.
B-Nu schimbati cordonul de alimentare.
C-Apeleti la un electrician daca nu sunteti siguri ca ati efectuat o inpamantare corespunzatoare.
D-Masina de spalat trebuie sa aiba  inpamantare obligatoriu.

Daca in urma acestor verificari si eventuale remedieri masina dumneavoastra de spalat nu functioneaza, va rugam sa ne contactati pentru interventie si service.

Cum se alimenteaza o masina de spalat „rufe” la un Butoi cu apa”inventie ROMANEASCA”, cum alimentam direct din put

Cum se alimenteaza o masina de spalat „rufe” la un Butoi cu apa”inventie ROMANEASCA”, cum alimentam direct din put

Cum putem sa alimentam masina de spalat direct din put fara butoi

Am avut diferite discuti si intrebari din partea clientilor care nu dispun de apa retele de cartier… si stau la tara dar dispune de un put cu apa in curte..

Avem nevoie de urmatoarele componente, cum ar fi:

1 – pompa sumerstibila o pompa care lucreaza in apa( se gasesc in toate  magazinele).

2 – materiale de conectare tevi , coturi, teuri, futune, componente pentru instalatii sanitare…

3 – Doi robinetii….

4 – modulul special care face toata treaba pentru a alimenta cu apa masina de spalat automata….acest modul este conceput pentru masina de spalat proiectata cu o singura electrovalva…

5 – priza speciala cu capac protector care se monteaza pe spatele masini de spalat…

Ok – cam atat trebuie – Sa trecem la cateva explicati

Se monteaza pompa in apa se ataseaza tevile de alimentare cu apa si se trage de la iesirea din put pe sub pamant cam la 50 cm sub pamant se vine cu tava de alimentare in casa la masina de spalat si se pune un robinet pentru siguranta si pentru cand masina de spalat trebuie reparata sau schimbata….

pe teava de alimentare se pune un teu si un robinet pentru a se folosi si la altele: punem apa in galeata sau la udatul gradini etc….

curdonul de alimentare al pompei din put se prelungeste pana la masina de spalat unde pentru o folosire la udatul gradini sau alte operatii stecherul se va cupla direct in priza din perete (alimentare generala)

Pentru a folosi masina de spalat se scoate stecherul din priza si se va pune in stecherul din masina de spalat( pe spatele masini se va monta stecherul special) care face legatura cu placuta speciala care este in masina de spalat (montata) …Iar  pompa din put pompa care scoate apa o va introduce in electrovalva care are conectat un furtun clasic de masina de spalat si robinetul care este atasat la teava care face legatura cu pompa principala din put…

Daca folosim masina de spalat si nu dam play pompa principala sta fara a functiona si la comanda play masina comanda electrovalva o deschide si comanda si placuta speciala care comanda releul care alimenteaza priza speciala si apare 220 Volti si pompa generala (primara) se alimenteaza cu 220 volti si scoate apa care ajunge la electrovalva si ajunge cu suficienta presiune in caseta de detergent care o spala bine de detergent …Dupa care ajunge in cuva masini de spalat si presostatul asteapta nivelul de apa….dupa care se opreste si se apuca de invartit si spalat…. La aceasta operatie masina de spalat comanda pe electrovalva lipsa tensiune  adica taie tensiunea si tot acolo se afla conectat si modulul special ….. Iar pompa primara din put se opreste…

Cat timp masina va spala pompa primara face pauza si va intra in functiune  la clatire dupa ce masina va scoate apa murdara din spalare…..

Pentru folosirea la gradina pe perioada udatului se va scoate din priza speciala si se va conecta la priza generala….restul daca masina functioneaza nu este o problema daca sta in presiune pentru ca electrovalva sa stea inchisa trebuie sa fie presiune totul va fi OK…in timpul udatului masina va functiona normal…

Aceasta operatie se poate folosi fara dureri de cap pe timp de vara si iarna (toate anotimpurile) fara grija de a umple butoiul cu apa…..si sa fie ridicat sus si spatiu ocupat si lipsa presiune cu caseta pietruita de detergent ramas si uscat…

Acest modul se poate comanda la noi in limita stocului disponibil

Pentru relatii si informatii va stam la dispozitie NON-STOP

0722.999.2120766.607.603

Aceasta ideie si modulul inventat imi revine ca atare ServiceDan

NOTA: 

Daca pe strada dumneavoastra se va face canalizare si se trage si apa curenta masina se poate racorda la coloana curenta si nu se mai foloseste principiul vechi inventie proprie …]

Iar coponentele introduse in masina de spalat nu va strica sau incetini functionarea masini de spalat daca masina va lucra si se va alimenta de la o retea normala cum este in orasele mari….

Pentru viitor am sa vin cu un nou MODUL de alimentare motor pompa put

Suntem in proiect si testare pentru un modul care pe linga principiul de pornire a pompei generale din put va regla si rotatiile motorului…adica..

Motorul pompa in sine functioneaza la 220 volti noi vom reduce tensiunea de lucru sa zicem de la 120-220 volti si va scadea si presiunea apei sa o mai linistim un pic …acest lucru se va face pe lungimea tevilor …daca este masina aproape de put automat si presiune mare daca masina se afla la o distanta destul de mare si presiunea scade ….

Acest modul va regla presiunea apei in functie de distanta dintre masina de spalat si pompa de alimentare…..

 

Va multumim ca ne vizitatii

Cu respect SERVICEDAN

 

Maşina de spălat cu butoi
Subiectul canalizării, încă inexistentă, de pe strada Râului este unul deja tocit. Că locuitorii stau cu fosa septică ori cu wc-ul în fundul curţii, că sunt inundaţii la ploile mai avântate sau că zona e împânzită de case cu turle, toată lumea ştie prea bine. Cu toate acestea, craiovenii din zonă dovedesc din ce în ce mai mult că mintea olteanului e fâşneaţă.

de Ramona Istrate.

masina de spalat cu Butoi

 

 

 

 

Masina de spalat automata alimentata cu apa de la BUTOI

Proiectul ISPA de extindere a reţelei de canalizare pe strada Râului enervează craiovenii încă din 2005. Abandonată şi reluată, trasă de păr, cu termenul de finalizare prelungit de zeci de ori, lucrarea a devenit un mod de viaţă pentru cei care locuiesc în zonă. Umbra de speranţă pe care municipalitatea le-o dăduse, susţinând că tot vacarmul va lua sfârşit pe 15 iulie 2010, a dispărut din nou. Din cauza zăpezii, care a picat ca prin minune iarna trecută, proiectul a fost din nou întârziat până în luna august. Până una-alta însă, craiovenii de pe Râului s-au descurcat cum au putut.

Printre turle şi tranşee
Când apuci drumul spre cartierul Popoveni, te întâmpină canalul brăzdat pe mijloc, cu mormane de pământ uscat amestecat cu ambalaje şi PET-uri, un miros insuportabil de canalizare şi mult praf pe care ţi-l ridică maşinile din faţă pe capotă. Când în drum întâlneşti şi un autobuz ce aminteşte de epoca ceauşistă, ai toate şansele ca pe lângă praf să inspiri şi puţin fum negricios şi consistent de eşapament. Apoi încep casele cu turle, unele terminate, zugrăvite în culori care de care mai ţipătoare, altele încă neterminate. Puradeii alergând în fundul gol şi pirandele cu fuste înfoiate sunt nelipsiţi de la porţile generoase. Câteodată îşi mai fac apariţia şi bărbaţii, îmbrăcaţi din târg cu Dolce and Gabana, înzestraţi cu lanţuri şi brăţări, ori dotaţi cu pălării şi nădragi tradiţionali. Printre pirande şi puradei, în faţa porţilor te poţi „delecta” în voie şi cu anunţuri de genul „Fier vechi” sau îţi dai seama de ocupaţia familiei după aragazurile descompuse, scoase în faţa caselor cu turle, probabil în locul „X”-ului de iscălit.

Inovaţie electrocasnică

9642701_4_1000x700_masina-de-spalat-automata-cu-butoi-siemensmade-in-germany-electronice-si-electrocasnice

Chiar la graniţa ţigănimii cu oraşul, un magazin ce se vrea de electrocasnice te întâmpină generos: „Comercializăm maşini de spălat cu butoi”. Aşadar, din paleta de invenţii, scornite de locuitorii zonei ca să îndulcească situaţia, vă prezentăm azi maşina de spălat cu butoi. Mecanismul este destul de simplu. Rotitoarea de rufe este automată, în principiu, sau cel puţin încearcă să redea gospodinelor confortul unei maşini de spălat rufe automată. Este dotată în partea stângă cu un „estetic” furtun de plastic racordat etanş la un butoi în care de obicei te aştepţi să vezi varză murată. Drăcia nu are nevoie de apă curentă, iar lăturile se golesc prin deja bine cunoscutul stil al foselor septice. Pentru cei care citesc aceste rânduri şi apreciază cu adevărat utilitatea invenţiei, îi anunţăm că şi preţul este unul avantajos – cam cât unul pentru o maşină de spălat second-hand, cu scoaterea pentru meşteşugirea aferentă. Magazinul pe care l-am găsit noi se află chiar pe canal, aproape de cartierul Popoveni.

sursa: http://www.indiscret.ro

Cum sa inventat Computerul – Viata Computerului – evolutie

Cum sa inventat Computerul – Viata Computerului – evolutie

Computerul este un instrument care a devenit indispensabil pentru majoritatea dintre noi, la birou sau acasă. Dar, cine a inventat PC-ul şi oare cum vor arăta acestea în viitor?

Tehnologia evoluează într-un ritm alert, având o influenţă directă asupra vieţii noastre. În prezent, puţine sunt activităţile care nu sunt legate sau nu implică folosirea unui computer, acestea fiind practic indispensabile. Cum s-a ajuns aici?
La evoluţia computerului au contribuit mulţi inventatori, fiecare dintre aceştia aducându-şi aportul într-o mai mică sau mai mare măsură, PC-ul de azi neputând fi considerat invenţia unui singur om.
Primul computer programabil a fost inventat de Konrad Zuse, un inginer german. Acesta a introdus aparatul Z3, care lucra la o frecvenţă de 5,33 Hz, în anul 1936. Şase ani mai târziu, John Atanasoff, lector la IOWA State University, a introdus primul computer digital.

old computer oooENIAC, computerul de 30 de tone

În anul 1946, John Presper Eckert şi John W. Mauchly au creat ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer).

ENIAC avea 17.468 de tuburi electronice, 7.200 diode cu cristal, 1.500 relee, 70.000 de rezistoare, 10.000 de condensatoare și aproximativ 5 milioane de conexiuni lipite manual. ENIAC cântărea 30 tone şi a fost proiectat și construit pentru armata americană.

calculator vechi
După ENIAC au urmat EDVAC (the Electronic Discrete Variable Computer)  şi Univac  (UNIVersal Automatic Computer I). Odată cu inventarea tranzistorului la începutul anilor ‘50 se poate vorbi despre începutul miniaturizării computerelor.
International Business Machines (IBM) a lansat în anul 1953 modelul 701 EDPM, primul computer destinat uzului general. Doar 19 astfel de computere au fost create şi puteau fi închiriate cu 15.000 de dolari pe lună.  Primul model a fost montat la sediul central al IBM din New York. Restul modelelor au ajuns la companii aeriene, la agenţii guvernamentale, laboratoare de cercerare şi la Institutul meteorologic american. Primul limbaj de programare
La numai un an de la introducerea  modelului 701 apare şi primul limbaj de programare FORTRAN, inventat de John Backus, angajat al IBM. După zece ani de la crearea FORTRAN, în anul 1964, Tom Kurtz şi John Kemeny dau startul programării intuitive introducând limbajul de programare BASIC (Beginners All Purpose Symbolic Instruction Language).

calculator vechi 1
Un alt moment important al anilor ‘60 a fost inventarea mouse-ului. Primul mouse a fost creat de Douglas Engelbart, cercetător la Institutul Stanford. Acesta a introdus primul prototip în anul 1963 şi l-a botezat mouse (şoarece) deoarece cablu ataşat de dispozitiv semăna cu coada unui şoarece. Mai important decât inventarea mouse-ului a fost crearea în anul 1969 a ARPANET, o reţea de calculatoare descentralizată – Internetul de astăzi.
În anii ’70 sunt lansate: primul cip RAM, primul floppy disc, primul microprocesor- Intel 8080- şi se pune în vânzare computerul Altair. Bill Gates şi Paul Allen au dezvoltat o versiune de BASIC pentru Altair punându-se astfel bazele companiei Microsoft.

111Primul PC (Personal Computer) sau viitorul leptop

Primul PC a fost Sphere 1, creat în anul 1975 de Michael D. Wise. La început calculatorul era vândut sub formă de kit, de abia mai târziu acesta fiind livrat gata montat. Sphere 1 includea, pe lângă unitate, o tastatură şi un monitor.
Calculatoarele deja montate au facut că numărul cumpărătorilor să crească. Unul dintre cele mai populare PC-uri a fost Commodore 64, care s-a vândut în 17 milioane de unităţi.  La începutul anilor ‘80 IBM a lansat modelul 5150 care  venea cu floppy disk încorporat şi rula sistemul de operare MS-DOS. Acesta avea un preţ de 1.565 de dolari.

De la MS-DOS, la Windows 8

MS-DOS a constituit punctul de plecare pentru viitoarele sisteme de operare (Windows) Microsoft, compania americană numărul unu, în prezent, în producţia de software.
Prima versiune Windows 1.0 rula peste mediul MS DOS, includea editorul de texte Notepad, programul Paint şi avea nevoie de 256 de KB de memorie.  Sistemul putea fi rulat, fie de pe un hard disc, fie de pe două floppy discuri simultan.  Preţul de lansare al platformei a fost de 99 de dolari.
Au urmat în anul 1987, Windows 2.0, în 1990, Windows 3.0 şi Windows 3.1 în anul 1992. Microsoft a vândut 10 milioane de copii ale sistemului Windows 3.0. Bill Gates a dat lovitura însă cu Windows 95. Lansat în luna august a anului 1995, Windows 95 a cucerit rapid piaţa de PC-uri, peste 80% din calculatoarele din lumea întreaga rulau acest sistem de operare la sfârşitul anului 1997. Cerinţele minime pentru Windows 95 erau: un procesor 80386 DX, 4 MB RAM şi 120 MB spaţiu pe disc.
După Windows 95 au urmat versiunile Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium (2000), Windows XP (2001), mai puţin reuşitul Windows Vista în 2006 şi Windows 7 în 2009.  Acesta ultimă versiune s-a vândut până în prezent în peste 240 de milioane de copii, fiind cel mai rapid vândut sistem de operare, conform companiei americane. Următoarea versiune, Windows 8, va fi lansată în anul 2012.

calculatoare noi

Viitorul este reprezentat de computerele cuantice

Calculatoarele personale au înregistrat vânzări în creştere în fiecare an de la lansarea lor. Dacă în anul 1977 se vindeau 48.000 de unităţi pe an, în 2001 au fost livrate 125 de milioane de PC-uri. Anul trecut s-au vândut pe plan mondial 350 de milioane de PC-uri,  creştere de 14% faţă de 2009.
Dar, ce ne rezervă viitorul? Potrivit oamenilor de ştiinţă, în viitor PC-urile vor fi înlocuite de computere cuantice care utilizează biţi cuantici (qubiţi), faţă de biţii convenţionali.
Cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Sydney precum şi cei de la Universitatea din Michigan au anunţat primul pas către realizarea primului calculator cuantic şi anume realizarea cipului scalabil cuantic. Imaginaţi-vă un calculator care poate căuta şi extrage o informaţie dintr-o reţea globală de zeci de mii de terminale în doar câteva secunde.
Folosindu-se de aceeaşi tehnologie de fabricare a semiconductorilor implicată în obţinerea cipurilor clasice, cercetătorii au reuşit să izoleze un singur atom într-un cip şi să îl controleze folosind semnale electrice. Cipul este de mărimea unui timbru şi dispune de electrozi conectaţi la surse cu voltaje diferite. Aceste voltaje sunt folosite pentru controla ionul, mişcându-l în diferite moduri. Calculatoarele cuantice sunt promiţătoare, pentru ca pot rezolva sarcinile mult mai rapid decât orice echipament clasic şi asta mulţumită mecanicii cuantice.

sursa: capital.ro

Cum sa inventat tranzistorul si cine la inventat – John Bardeen, inventatorul tranzistorului

Cum sa inventat tranzistorul si cine la inventat – John Bardeen, inventatorul tranzistorului

John Bardeen (foto) împreună cu William Shockley şi Walter Brattain au primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 1956

tranzistorul inventat  Dacă s-ar face un sondaj privind cele mai importante invenţii din ultimii 70 de ani, cu siguranţă tranzistorul ar fi pe primele locuri. Mulţi dintre noi am învăţat  la facultate despre tuburi electronice, dar şi despre tranzistoare. Astăzi, tuburile electronice nici măcar nu mai sunt amintite în cărţile de şcoală. Poate doar în treacăt, pentru a scoate în evidenţă superioritatea tranzistorului. Multă vreme, aparatele de radio portabile, numite „tranzistoare“, aveau dimensiunea unei cărămizi sau a unei jumătăţi de cărămidă. Conţineau 10-15 tranzistoare ca elemente fizice distincte. Azi, aparatele de comunicaţie, radiourile, telefoanele mobile conţin sute de tranzistoare, dar care nu se mai văd. Ele sunt integrate într-un singur element numit adesea chip. Dar oare cine a deschis poarta drumului către Era Electronicii miniaturizate? Poarta a fost deschisă de o echipă din care a făcut parte şi John Bardeen.

Atracţia către fizică şi matematică

John Bardeen s-a născut pe 23 mai 1908, în oraşul Madison, statul Wisconsis din Statele Unite ale Americii. Tatăl său, Charles Bardeen, a fost profesor de anatomie la Universitatea din Wisconsis. A urmat şcoala primară şi şcoala medie centrală din Madison până în 1923, după care s-a înscris la Universitatea din Wisconsis. A absolvit Facultatea de Electrotehnică în anul 1928, dar, pe lângă disciplinele specifice, a studiat matematica şi fizica. A făcut apoi, în 1930, o specializare postuniversitară în domeniul geofizicii aplicate şi în domeniul radiaţiei antenelor, specializare care i-a permis să lucreze la compania „Gulf Research“, specializată în cercetări geofizice. În această perioadă a inventat o metodă de identificare a zăcămintelor de petrol pe baza tensiunilor gravitaţionale şi magnetice terestre.
Deşi avea diplomă de inginer şi o specializare postuniversitară, se simţea atras de fizică şi matematică, aşa că în 1933 este admis la Universitatea din Princeton, unde se specializează în domeniul aplicării teoriei cuantice în fizica corpului solid şi îşi susţine teza de doctorat în 1936. Se mută apoi la Universitatea din Minnesota, unde continuă cercetările privind comportarea electronilor în metale.

Primul tranzistor

Al Doilea Război Mondial îl obligă să-şi întrerupă cercetările în fizica corpului solid deoarece va lucra într-un laborator militar din Washington, unde a studiat aplicarea câmpurilor magnetice pentru detectarea torpilelor şi minelor.
După terminarea războiului este angajat la compania „Bell Laboratories“, unde, împreună cu William Shockley şi Walter Brattain, a început să studieze înlocuirea tuburilor electronice cu dispozitive semiconductoare pe bază de siliciu şi germaniu. Echipa era condusă de William Shockley, care se ocupa de tranzistorul unipolar, iar John Bardeen şi Walter Brattain s-au ocupat de tranzistorul bipolar. Pe 16 decembrie 1947, cei trei au realizat primul tranzistor, numit tranzistor cu punct de contact. Au mai trecut şase luni de teste şi încercări, de întocmire a documentelor pentru brevetare. Prezentarea oficială s-a făcut într-o conferinţă de presă, dar comunitatea ştiinţifică nu a reacţioant, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor invenţii pionier pentru care nu se întrevedea o aplicaţie concretă. Au mai trecut patru ani până când tranzitorul a fost folosit într-o aplicaţie cu impact social. El a fost utilizat pentru prima dată pentru realizarea unui aparat auditiv. Avea toate atributele: era de dimensiuni mici, avea un consum redus, asigura un factor de amplificare mare.
Tranzistorul este un exemplu de invenţie care a revoluţionat industria electrotehnică, în general, industria electronică în particular, industria comunicaţiilor şi a calculatoarelor.
John Bardeen împreună cu William Shockley şi Walter Brattain au primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 1956.

Premiul Nobel pentru „crearea comună a teoriei supraconductibilităţii“

John Bardeen simţea că mai are multe de făcut pentru lumea ştiinţifică, aşa că în anul 1951 a plecat de la compania telefonică Bell şi s-a angajat la Universitatea Illinois ca profesor de fizică şi electrotehnică şi a reînceput cercetările asupra supraconductibilităţii, cercetări pe care le începuse în perioada elaborării tezei de doctorat. Sâmburele acestor cercetări a apărut dintr-o enigmă a fizicii pusă în evidenţă în 1911. S-a constatat, atunci, că la temperaturi foarte joase mercurul nu mai opune nici o rezistenţă la trecerea curentului electric. John Bardeen a atras în echipa sa doi tineri doctoranzi: Leon Neil Cooper şi John Robert Schrieffer. Au lucrat împreună mai bine de şapte ani, iar rezultatele se lăsau aşteptate. Aproape că renunţaseră când, în 1958, au reuşit să demonstreze existenţa extrafluidităţii, adică a absenţei vâscozităţii şi tensiunilor superficiale la heliu-3 lichid.
În 1972, celor trei – Bardeen, Cooper şi Schrieffer – li s-a decernat Premiul Nobel pentru fizică pentru „crearea comună a teoriei supraconductibilităţii“. În felul acesta, John Bardeen este primul savant care a primit două Premii Nobel în acelaşi domeniu.
Au urmat alţi ani de cercetări, iar teoria supraconductibilităţii a permis realizarea electromagneţilor folosiţi la sinteza nucleară, la construirea acceleratoarelor cu particule de energie înaltă, la realizarea trenurilor cu levitaţie magnetică.
Aplicaţiile practice în domeniul supraconductibilităţii sunt dificile din cauza temperaturilor foarte joase, dar iată că în 1986 s-a descoperit un material ceramic care devine supraconductor la 35 Kelvin, apoi la scurt timp, alte substanţe, cu aplicabilitate în medicină, care devin supraconductoare la 100 K. Deşi perspectiva unui material supraconductor la temperatura camerei pare un vis, el este realizabil.
John Bardeen s-a stins din viaţă la 30 ianuarie 1991, în urma unui atac de cord. Avea aproape 83 de ani.

sursa: www.gds.ro

Noua inventie a masini de spalat „rufe”

Noua inventie a masini de spalat „rufe”

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au inventat o masina de spalat rufe care utilizeaza doar o cana de apa pentru o incarcatura, lasand hainele aproape uscate.
Inventatorii britanici spun ca noua tehnologie, care utilizeaza mai putin de 2% din apa si energia folosite de o masina de spalat obisnuita, ar putea economisi miliarde de litri de apa anual, informeaza Daily Mail.

A-fost-inventata-masina-de-spalat-care-functioneaza-cu-o-singura-cana-de-apaMasina functioneaza cu ajutorul a mii de fulgi de plastic, de aproape jumatate de centimetru, care absorb si indeparteaza murdaria.

Profesorul Stephen Burkinshaw, inventatorul masinii spune ca la fiecare incarcatura se adauga in masina 20 de kilograme de fulgi, o cana de apa si detergent. In timpul ciclului de spalare, apa este incalzita pentru a dizolva murdaria, care este apoi absorbita de fulgii de plastic.
Inventatorii avertizeaza ca fulgii trebuie scosi din masina la finalul fiecarui ciclu de spalare, dar pot fi ulterior refolositi de circa o suta de ori. Ei pretind ca astfel pot fi indepartate tot felul de pete, inclusiv de cafea si ruj.
Cercetatorii spun ca noua tehnologie, numita Xeros, este comparabila cu aspiratorul fara sac de gunoi Dyson, care a revolutionat industria curateniei de locuinte la mijlocul anilor ’90.
Masina de spalat ar putea ajunge in magazine, cel mai devreme, anul viitor, in prezent fiind in stadiul de design si testare.

sursa: http://www.ziare.com

Cum sa inventat circuitul integrat(microprocesorul)

Cum sa inventat circuitul integrat(microprocesorul)

Industria microcipurilor a sărbătorit pe 12 septembrie 53 de ani de la inventarea circuitului integrat. În general, un circuit electronic este alcătuit din componente electronice destul de voluminoase (rezistoare, condensatoare, bobine şi tranzistori) lipite pe o plăcuţă.

Noutatea adusă de circuitul integrat o reprezintă faptul că toate componentele sale sunt alcătuite din acelaşi material, sunt construite direct în plăcuţă (nu mai necesită lipituri) şi sunt mult mai puţin voluminoase. Aceasta a permis crearea de circuite electronice tot mai complexe, de dimensiuni tot mai mici.

Acum o jumătate de secol, Jack Kilby, un tânăr inginer de la Texas Instruments, a prezentat pentru prima oară un circuit integrat. El a folosit o plăcuţă de germaniu pe care a conectat un singur tranzistor, nişte rezistoare şi un condensator. A denumit tot ansamblul „circuit integrat”.

Kilby_circuit

Așa arăta primul circuitul integrat din lume, prezentat de Jack Kilby pe 12 septembrie 1958 colegilor săi de la Texas Instruments

În iulie 1958, Kilby s-a hotărât să găsească un modul cu un număr mare de tranzistoare. Fiind proaspăt angajat la Texas Instruments, nu a putut să își ia o vacanță de 2 săptămâni ca și ceilalți colegi ai săi. S-a închis în laboratorul său, de unde a venit cu ideea de a fabrica toate componentele unui circuit din același material. Două luni mai târziu, primul circuit integrat a fost descoperit.

Inginerul Robert Noyce își construia propriul său circuit integrat, în paralel, în cadrul companiei Fairchild Semiconductor, dar lansarea sa a avut loc abia 6 luni mai târziu. Circuitul lui Noyce era construit pe siliciu (spre deosebire de cel al lui Kilby, care folosea germaniu). Astfel, în istorie, atât Noyce, cât și Kilby sunt recunoscuți dretp co-inventatorii circuitului integrat, dispozitivul care a transformat apoi lumea electronicii.

inventatori circutelor integrateJack Kilby (stânga) și Robert Noyce (dreapta), co-inventatorii circuitului integrat în 1958, respectiv 1959

În timp ce Kilby a fost primul care a prezentat un circuit integrat, Noyce a produs un design care putea fi produs pe scară largă. Tocmai de aceea, 10 ani mai târziu, a lansat propria companie care producea microcipuri (ce au la bază circuite integrate). Este vorba de compania Intel, ce avea să devină mai târziu foarte renumită.

În anul în care Kilby a inventat circuitul, computerele erau imense mașinării care funcționau pe bază de cartele perforate. Singurele telefoane erau cele cu fir. Nu existau iPod-uri, laptop-uri, telefoane celulare. Toate acestea nu ar exista astăzi dacă nu s-ar fi descoperit aceste circuite. Ele reprezintă componenta de bază a microprocesoarelor și a cipurilor, „creierele” majorității dispozitivelor electronice din zilele noastre.

Pentru invenția sa, Kilby a primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 2000

sura: http://www.scientia.ro

Cum am invatat sa fac un site – wordpress – de la goldensite.ro

Cum am invatat sa fac un site – wordpress – de la goldensite.ro

pai cum am invatat.

Am incercat sa-mi fac un site si m-am chinuit cam 6 luni de zile si am crezut ca inebunesc.

intro seara m-am uitat pe net si cautand am dat de site-ul goldensite.ro care avea un DVD cu „cum sa inveti sa-ti faci un site cu wordpress” am contactat pe Secrier Alexandru

care mia oferit un dvd cu informatiile utile.

DVD009-trim-350px

Am vazut dvd si m-am apucat de treaba dar nu am inteles nimica ca nu am dat inportanta filmului, dar fata mea de 6 ani a ainteles ceva de ce?

in seara asta cand scriu trebuia sa fac ceva si am sunat pe Secrier Alexandru si nu era in fata cal… dar cand ajunge ma suna….culmea fata mea imi spune ceva ce am inteles ulterior   

si-am intrebato de unde sti si imi spune ca la auzit pe nenea ala cand eu ma uitam pe dvd.

DSCN0641

Acum imi dau seama dupa ce am mai vizionat dvd-ul ca este bine facut ca si un copil de 6 ani intelege.

Am facut o poza cu fata mea care intelege cursul facut de Secrier Alexandru.

Nu vb aiureli ca nu am nimica de castigat, dar acest site este facut Secrier Alexandru de la http://www.goldensite.ro si am contribuit si eu

La acest site ma ajutat mult de tot si cu ocazia asta am si inteles cu adevarat cit de usor se poate face un site pe wordpress cu ajutorul DVD-ul „Creare site pe wordpress”

Le multumesc cu stima si respect pentru DvD

Cum sa facem sa avem cele mai bune masini de spalat, masina de spalat cu „bule”

Cum sa facem sa avem cele mai bune masini de spalat, masina de spalat cu „bule”

39770_43809_12  Daca priviti cu atentie se vede in VALTOARE { masina de spalat} o panza alba cum este spalata.
 este cel mai bun principiu de spalare al rufelor.
 – acest principiu are si masina de spalat Daewoo cu bule incarcare verticala.
 acest principiu de spalat a fost recunoscut in Europa ca cea mai buna  masina de spalat(principiul valtoarei)
 dar este si acum prezenta in ROMANIA.
 din sursele mele se afla la Borsa si Maramures.100% naturala.

 

Daewoo cu Bule (verticala)- principiul Valtoarei la spalarea hainelor

DSCN0669  Spalarea rufelor se face prin puterea bulelor de aer, actionate de un pulsator si prin jeturi de apa care inlatura murdaria. Milioane de bule de aer, prin        implozie, patrund adanc in tesaturi si cu ajutorul impulsurilor de energie, pot curata rufele cu apa rece, imitand efectul fierberii.
 Tehnologia Nano Silver
Masina de spalat Nano Silver foloseste tehnologia Nano Poly. “Nano” inseamna unul dintr-un miliard, adica 1/10E+09. Tehnologia Nano Poly se   bazeaza  pe faptul ca particula de argint se poate divide intr-un miliard de particule. Marimea unei particule de argint este cuprinsa, de regula, intre 10 si 50 ppm. Particulele de argint sunt incorporate in componentele principale ale produsului. Cu ajutorul tehnologiei Nano Poly in “Pulsator” & “Tubul U” al masinii de spalat se realizeaza curatarea rufelor si sterilizarea perfecta a bacteriilor invizibile din haine.
 Efectul spalarii cu bule de aer
Spalarea rufelor se face prin puterea bulelor de aer, actionate de un pulsator, si prin jeturi de apa care inlatura murdaria. Milioane de bule de aer, prin implozie, patrund adanc in tesaturi si cu ajutorul impulsurilor de energie, pot curata rufele cu apa rece, imitand efectul fierberii. Bulele de aer contribuie la sporirea eficientei spalarii, deoarece rufele sunt frecate ca si cum ar fi spalate manual. Noul mecanism produce o cantitate dubla de bule de aer in comparatie cu modelele anterioare si procesul de spalare este imbunatatit.
Control Fuzzy Logic
Prin simpla apasare a unui singure taste puteti sa setati un program de spalare, deoarece sistemul FUZZY realizeaza automat setarile in functie de greutatea incarcaturii
Sistemul performant de control Fuzzy Logic asigura urmarirea tuturor fazelor programului, de la spalare pana la centrifugare. Daca apasati tasta „START” inainte de setarea programului, sistemul One-Touch sesizeaza greutatea rufelor. Sistemul FUZZY controleaza automat conditiile de spalare, cum ar fi nivelul apei, cantitatea de detergent si durata programului
In timpul functionarii masinii, pe ecran este afisat timpul ramas pana la finalizarea programului, iar la final masina emite un semnal sonor de avertizare. Nu mai este nevoie sa realizati setari ale programelor sau sa reglati durata fazelor de spalare.

Masina de spalat cu bule DAEWOO:

Poate spala cu detergent manual, cu sapun de casa sau de maini sau cu ori ce fel de detergent ce alte masini nu pot spala.

Pentru o mai buna functionare a masini de spalat folositii OTET 2kg la o spalat cu masina in gol fara rufe si o data sau de doua ori pe luna.
Pentru mantinerea functionari a masini folositi 250 mil ( o cana) de otet la fiecare spalare inpreuna cu detergentul si o lingura de
BICARBONAT.
1-otetul activeaza detergentul si mareste puterea detergentului de 3-4 ori.
2-otetul mentine culorile rufelor si le invioreaza.
3-otetul scoate mirosul greu din rufe.
4-otetul scoate mirosul greu din masina de spalat.
5-otetul este un bun anticalcar.
6-otetul desifecteaza rufele si masina de spalat.
7-otetul este recomandat pentru spalarea rufelor la copii mici (sugari).
DSCN0658

 

 

Daewoo (pricipiul valtoare) spala pentru copii nostri

Asteptam parerile voastre pe BLOG

Va multumim pentru atentia acordata  „ServiceDan”

 

 

Istoria otetului – cum poate fi folosit la intretinerea si dezinfectarea masinii de spalat rufe!

Istoria otetului – cum poate fi folosit la intretinerea si dezinfectarea masinii de spalat rufe!

„OTETUL”

otet
Pentru o mai buna functionare a masinii de spalat,folositi OTET 2 l la o spalare cu masina in gol( fara rufe) o data sau de doua ori pe luna.
Pentru mantinerea functionarii a masinii,folositi 250 ml ( o cana) de otet la fiecare spalare impreuna cu detergentul si o lingura de BICARBONAT.
1-otetul activeaza detergentul si mareste puterea detergentului de 3-4 ori.
2-otetul mentine culorile rufelor si le invioreaza.
3-otetul scoate mirosul greu din rufe.
4-otetul scoate mirosul greu din masina de spalat.
5-otetul este un bun anticalcar.
6-otetul dezifecteaza rufele si masina de spalat.
7-otetul este recomandat pentru spalarea rufelor la copiii mici (sugari).

Cu  mii de ani in urma,cineva a facut o minunata descoperire: sucul de struguri, lasat mai multa vreme intr-un vas, s-a transformat in vin. Imediat dupa aceea a urmat o alta descoperire: vinul uitat intr-un pahar s-a transformat intr-o bautura cu gust acru. I s-a spus acesteia “vin acru”, otet, si foarte repede i-au fost descoperite insusirile, care au facut din ea un ingredient de nelipsit in orice casa.

De-a lungul secolelor.

Babilonienii foloseau otetul pentru a conserva mai mult timp unele legume, iar vechii egipteni explicau cum se obtine otetul prin fermentarea vinului – dupa cum atesta unele picturi descoperite in mormintele faraonilor. Despre frumoasa Elena din Troia se spune ca pentru a-si pastra pielea fina, dar si pentru a se relaxa, se scalda in otet. Legendele mai povestesc si despre Cleopatra – celebra regina egipteana – care ar fi pus un ramasag cu Marc Antoniu, cum ca ea poate consuma la o singura masa o avere de mai bine de un milion de sesterti. Culmea este ca a câstigat pariul cu ajutorul unei cupe de otet in care a lasat sa cada una din cele mai mari si mai valoroase perle pe care le avea. La sfârsitul banchetului a baut otetul in care perla s-a dizolvat si astfel a ramas definitiv legata de istoria otetului.

Asirienii foloseau otetul ca leac pentru a inlatura durerile de urechi (turnau cateva picaturi in urechea dureroasa). Si Hippocrate cunostea virtutile racoritoare si tonice ale otetului si-l recomanda celor obositi si bolnavi. De la Dioscoride, celebrul medic care-a trait in secolul I, au ramas unele retete, e drept, destul de fanteziste, in compozitia carora se folosea si otetul. De exemplu, pentru a prepara un antidot potrivit in cazul unei intepaturi de scorpion, se puneau la macerat in otet un creier de pui si 5 furnici. Preparatul era cu atat mai eficient, cu cât era mai repede baut dupa intepatura. Pentru a calma durerile de dinti, Dioscoride indica aplicarea pe obraz a unei felii de pâine inmuiate in otet fierbinte in care s-a macerat piper.

In celebra carte de bucate a lui Apicius, aflam ca romanii aveau intotdeauna la masa, fie ca era vorba despre un pranz obisnuit, fie un banchet pretentios, un vas mare in care era un amestec de apa si otet, in parti egale. Acest amestec numit “posca” era racoritor, dezinfectant si in acelasi timp ajuta la digestie. Era consumat dupa fiecare fel de mancare. Soldatii romani turnau otet in apa pe care o beau in timpul campaniilor militare, pentru a o dezinfecta.

In perioada medievala s-au inmultit descoperirile legate de virtutile medicale ale otetului. Otetul nu era folosit doar ca o bautura racoritoare sau condiment, ci si ca tratament pentru diferite afectiuni ale pielii, pentru combaterea febrei sau pentru spalarea muscaturilor de sarpe. Exista credinta ca otetul este cel mai bun remediu in cazul unor asemenea muscaturi sau al otravirilor cu diferite substante. Chiar si alchimistii s-au aratat foarte interesati de proprietatile otetului, mai ales ca intre ei si cei care preparau si comercializau otetul in numele unor corporatii aparute inca de la 1394 la Paris, au fost intotdeauna mari rivalitati.

A ramas celebru si “otetul celor patru hoti” – acesta a primit numele de la patru banditi care intrau in casele celor ce sufereau de ciuma, pentru a le jefui. In mod ciudat, cei patru nu s-au molipsit de temuta maladie. Când au fost prinsi, li s-a promis eliberarea, in schimbul secretului imunitatii lor. Hotii au dezvaluit reteta unui otet concentrat in care se imbaiau inainte si dupa ce intrau in casele celor ciumati si din care beau de mai multe ori pe zi.
Mai aproape de noi, soldatii americani primeau in timpul Razboiului Civil ratii de otet, pentru a preveni scorbutul, iar in vremea Primului Razboi Mondial inca se mai dezinfectau ranile cu otet.

Proprietatile otetului

Probabil ca nici un alt ingredient nu este folosit in domenii atat de variate, cum este cazul otetului. Este agent de conservare a alimentelor, dezinfectant, solutie buna pentru curatat geamuri si oglinzi, pentru inlaturat tartrul din filtrele de cafea, pentru lustruit mobila; este deodorant, inlatura si curata unele pete, invioreaza culoarea parului proaspat spalat, alunga pisicile, da gust salatelor, intareste culoarea tesaturilor vopsite cu culori naturale si este un ingredient de baza in industria farmaceutica si in cea chimica; este folosit la fabricarea textilelor, a insecticidelor, a materialelor fotografice.

Tipuri de otet

Pentru a obtine otet este nevoie de un lichid care contine zaharuri. Acesta poate fi sucul de struguri, de mere, de malt, de orez etc. Dupa o prima fermentatie, zaharurile se transforma in alcool si se obtin vinul, cidrul, berea sau rachiul numit sake etc. Daca acestea nu sunt imbuteliate, si daca li se adauga anumite culturi de bacterii (aceste bacterii se gasesc si in stare libera in aer), urmeaza o a doua fermentatie in urma careia alcoolul este transformat in acid acetic. Se obtin astfel otetul de vin, otetul de mere, de malt, de orez etc.
Sortimentele de otet variaza de la tara, la tara, in functie de ingredientele specifice, traditii si metode de preparare:

Otetul din vin – se obtine din vin alb, rosu sau rose. Este cel mai des folosit pentru aromarea salatelor.
Otetul din orez – se fabrica in China de mai bine de 5000 de ani. Exista in trei variante: rosu – folosit drept condiment pentru supe, alb – folosit mai ales la preparate de cofetarie si patiserie si negru – cu care se aromeaza fripturile si preparatele din carne.
Otet din trestie de zahar – se fabrica din trestie de zahar fermentata, are un gust dulceag si o aroma parfumata. Este folosit mai ales in bucataria filipineza.
Otet din sampanie – se obtine din vin alb, sec, facut din struguri de soi Chardonnay si Pinot Noir, din care se obtine si sampania cea mai buna. Chiar daca i se spune otet din sampanie, n-are bule de aer.
Otetul din mere – este cel mai des folosit in bucataria americana si se obtine din cidrul de mere. Este foarte mult folosit in medicina traditionala europeana.
Otetul din cocos – este slab acidulat si are gust parfumat, persistent.
Otetul din malt – este foarte popular in Anglia. Se obtine prin fermentarea orzului si este aromat prin depozitarea lui in butoaie din lemn de esente diferite. Se serveste mai ales la peste si antreuri, are un miros puternic de cereale.
Otetul distilat – este un sortiment comun, obtinut din cereale. Este incolor si este folosit mai ales in industria conservelor.
Otetul Sherry – este cel mai renumit otet spaniol preparat din vin inca din secolul al XVI-lea, dupa metode tinute secrete. Se matureaza in butoaie de lemn, de esente diferite. Puteti gasi, la preturi piperate desigur, in magazinele cele mai selecte, otet Sherry de 30, 50 sau chiar 75 de ani. Calitatea otetului creste o data cu anii si multi folosesc otetul acesta invechit drept aperitiv sau, dupa o masa copioasa, ca digestiv. Acest sortiment nobil de otet este folosit la salate, marinate, sosuri si fripturi de pasare, mai ales curcan.
Otetul balsamic – este cel mai cunoscut si mai vechi sortiment de otet italian. Este specific regiunii Modena. Se prepara dupa retete vechi, din must nefermentat de struguri din rasa Trebbiano, Lambrusco, Ancellota, Sauvignon si Sgavetta. Nu se mai adauga nimic acestui must care este fiert in vase mari puse direct pe foc. Mustul se fierbe pana cand se obtine un sirop gros, aromat. In acest moment, in sirop se adauga drojdii speciale produse de bacteria mycoderma aceti, care provoaca fermentatia. Otetul balsamic este pastrat in butoaie de lemn. Mai intâi se pune intr-un butoi mare dintr-o anume esenta lemnoasa, apoi, dupa o perioada de câtiva ani, este tras intr-un butoi mai mic, facut din alta esenta de lemn si tot asa, este pus in butoaie din ce in ce mai mici, din esente de lemn diferite, castan, frasin, stejar, dud, visin, ienupar. Butoaiele sunt din ce in ce mai mici pentru ca nu se trage in butoiul nou si drojdia care ramane pe fund. Ordinea in care se alterneaza butoaiele de diferite esente de lemn este tinuta secreta, tocmai pentru ca este cea care decide pana la urma gustul si aroma atât de catifelate pe care le are otetul balsamic. Cel mai tânar otet balsamic de Modena are 12 ani. Marca este inregistrata si acest tip de otet se fabrica dupa reguli foarte precis urmarite.

Inca din cele mai vechi timpuri oteturile au fost depozitate si maturate in butoaie de lemn. Cu cat otetul este mai vechi, cu atât aroma lui si gustul sunt mai catifelate.

Probabil ca nici un alt ingredient nu este folosit in domenii atat de variate, cum este cazul otetului. Este agent de conservare a alimentelor, dezinfectant, solutie buna pentru curatat geamuri si oglinzi, pentru inlaturat tartrul din filtrele de cafea, pentru lustruit mobila; este deodorant, inlatura si curata unele pete, invioreaza culoarea parului proaspat spalat, alunga pisicile, da gust salatelor, intareste culoarea tesaturilor vopsite cu culori naturale si este un ingredient de baza in industria farmaceutica si in cea chimica; este folosit la fabricarea textilelor, a insecticidelor, a materialelor fotografice.
A ramas celebru si “otetul celor patru hoti” – acesta a primit numele de la patru banditi care intrau in casele celor ce sufereau de ciuma, pentru a le jefui. In mod ciudat, cei patru nu s-au molipsit de temuta maladie. Când au fost prinsi, li s-a promis eliberarea, in schimbul secretului imunitatii lor. Hotii au dezvaluit reteta unui otet concentrat in care se imbaiau inainte si dupa ce intrau in casele celor ciumati si din care beau de mai multe ori pe zi.

Oţetul, acidul acetic sau acidul etatonic, este un lichid incolor cu miros pătrunzător şi iritant care se regăseşte de regulă în orice casă. Folosit cu predilecţie la gătit şi conservat, oţetul are multe alte calităţi extraculinare la care -probabil – nici nu ne-am gândit.

 1. Distruge buruienile din grădină
  Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, oţetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din grădine, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru această sarcină.
 2. Îndepărtează mătreaţa
  Aplicat după spălare, în combinaţie de o cană de oţet la două căni de apă caldă, oţetul îndepărtează până la sută la sută (vorba reclamei) mătreaţa. Atenţie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.
 3. Curăţă lentilele ochelarilor
  Pentru a îndepărta urmele grase de pe lentilele ochelarilor, puneţi câte o picătură pe fiecare lentilă şi ştergeţi-le cu o cârpă curată.
 4. Îndepărtează petele de deodorant
  Una dintre cele mai frecvente probleme în folosirea deodorantelor solide (roll-on) constă în apariţia pe haine, în special cele de culoare închisă, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot îndepărta prin spălarea manuală cu apă, detergent şi oţet.
 5. Îndepărtează negilor
  Se amestecă oțet din mere cu glicerină pentru a obține o loțiune ce aplicată zilnic pe negi duce la dispariția acestora.
 6. Hidratează pielea
  Oțetul ajută la hidratarea pielii; adăugați 2 linguri de oțet în apa din cadă și veți vedea diferența.
 7. Reduce durerile din gât
  Gargara cu oțet reduce semnificativ durerile de gât. Se pun două lingurițe de oțet într-un pahar cu apă și se face gargară 1 minut, apoi se înghite apa. Dacă durerea persistă, se repetă gargara de mai multe ori.
 8. Tratează arsurile solare
  Dacă rămâneți fără cremă de protecție solară, puteți folosi otețul ca soluție alternativă pentru tratarea arsurilor pielii. Aplicați oțet pe zonele pielii afectate de arsuri solari și frecați ușor. Roșeața se va diminua, la fel și senzația de mâncărime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente; folosiți oțetul doar în caz de urgență.
 9. Curăță mașina
  Oțetul nu este atât de gros ca loțiunea de lustruire pentru mașini, dar aciditatea și consistența sa curăță foarte eficient praful și murdăria întărită. Aplicați oțet din abundență pe o lavetă și frecați bine. Mașina va arată mai frumoasă și lucioasă ca niciodată.
 10. Reduce sughițul
  Unii oameni scapă de sughiț cu un simplu pahar cu apă în timp ce alții trebuie speriați bine. O altă soluție este oțetul. Înghițiți o lingură de oțet și adio sughiț.
 11. Împrospătează legumele
  Dacă aveți legume cu părți mai ofilite și trecute, dar pierdeți foarte mult prin tăiere, pregătiți o soluție din apă și oțet și spălați legumele bine.
 12. Îndepărtează petele de transpirație
  Nu e de glumit cu petele de transpirație. Sunt inestetice și foarte neplăcute, mai ales pe hainele favorite. Cu o soluție ce conține o parte de oțet la 3 părți de apă, petele se curăță foarte bine.
 13. Alungă furnicile
  Furnicilor nu le place oțetul deloc. De aceea, dacă puneți picături de oțet bine plasate pe pragul ușilor sau pe coridoarele de acces în casă, cu siguranță furnicile vă vor ocoli.
 14. Pregătește solul
  Există unele plante ce preferă solul acid care le ajută să aibă flori mai frumoase. Turnați câteva picături în ghiveciul respectiv. Atenție: studiați cu atenție ce sol preferă planta înainte de a turna oțetul.
 15. Curăță unghiile
  Pentru fumători, oțetul poate fi folosit la îndepărtarea petelor de tutun de pe unghii. Aplicați câteva picături de oțet pe unghii și frecați bine cu o bucată de vată sau tifon. Petele vor deveni din ce în ce mai estompate.
 16. Curăță proteza
  Cu toții ne dorim o dantură frumoasă, curată și fără bacterii nocive, nu-i așa? Acidul din oțet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Țineți proteza în apă cu oțet cât nu o folosiți
 17. Curăță ustensilele
  De asemenea, dorim ca ustensilele din bucătărie să fie curate. Curățate cu oțet, vor fi curate și dezinfectate. Turnați câteva picături de oțet pe furculițe, linguri, alte ustensile înainte de a le spăla.
 18. Îndepărtează mirosurile din borcanele folosite
  Dacă refolosiți borcanele, fie pentru că sunt încăpătoare, fie pentru că vă place modelul, puteți scăpa de mirosurile date de ce a fost înainte în ele dacă frecați bine borcanul cu oțet. Lasați oțetul să acționeze puțin, apoi spălați cu detergent de vase și clătiți cu apă din abundență.
 19. Curăță mobila
  Mobila veche, în special cea de metal, își poate recăpăta frumusețea și luciul de odinioară curațată cu o soluție ce conține oțet și ulei de măsline.
 20. Îndepărtează petele de pe covoare
  Oțetul e aspirina celor care nu reușesc să scoată petele din covoare, în special din cele deosebite. Turnați oțet pe pată și frecați cu o cârpă curată până dispar.
 21. Îndepărtează grăsimea
 22. Când trebuie să spălați o tigaie în care grăsimea s-a învechit și doriți să economisiți din timp, turnați oțet peste grăsime și frecați un pic. Grăsimea se va lua mai ușor de pe tigaie.
 23. Dă luciu pielii
  Dacă doriți să redați strălucirea articolelor din piele, curățați-le cu o soluție din oțet și ulei de in.
 24. Împrospătează aerul
  Fie că e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie că e vorba de camerele din casă ce au un miros stătut, puteți folosi oțetul ca “deodorant” de cameră. Dacă adăugați în oțet ierburi aromate, obțineți un aer proaspăt, fără mirosuri neplăcute. Pentru frigider, turnați câteva linguri de oțet în apa cu care spălați frigiderul pentru a înlătura mirosurile.
 25. Ajută la curățarea peștilor de solzi
  Dacă doriți ca solzii să se ia mai ușor când curâțați peștele, frecați peștele cu oțet cu câteva minute înaite. Oțetul va acționa ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai ușor.

Nu e de mirare că oțetul este numit soluția minune cu atâtea întrebuințări. Fie că este amestecat cu apă sau este folosit ca atare, oțetul este un produs foarte util în gospodărie.
Otetul folosit la spalat  invioreaza culorile hainelor.

 

Majoritatea produselor utilizate în curățenie se încadrează într-una dintre cele două categorii: toxice și scumpe. Chiar dacă ambele tipuri de preparate fac față cu succes oricărei sarcini de îngrijire și dezinfectare, există o a treia opțiune care merită luată în calcul.

 

Această soluție este foarte ieftină, extrem de eficientă, naturală și deloc periculoasă. Poate fi folosită în grădină și în întreaga casă, pentru multiple operații. Este vorba despre miracolul numit ”Oțet”.

 

Oțetul este un produs de curățare excepțional, convenabil și prietenos cu mediul. Prezintă sute de întrebuințări, multe dintre ele fiind implicate în procesul de întreținere a locuinței.

 

Pe lângă faptul că este un minunat dezinfectant, oțetul distilat reprezintă un ingredient de uz casnic ce distruge cele mai multe bacterii și germeni, îndepărtează mirosurile neplăcute, elimină petele și păstrează la distanță mizeria.

 

Dar hai să vedem concret ce minuni poate să facă o sticlă de oțet pentru casa ta:

 

 • Elimină depunerile de calcar de pe robinetele din crom

Această problemă este frecvent întâlnită în baie, în special dacă apa este mai dură. În loc să te lupți zilnic cu aspectul neplăcut al robinetelor pătate, șterge aceste accesorii sanitare cu o cârpă îmbibată în oțet.

 

 • Îndepărtează mizeria de pe ușile dușului

Imaginea pe care o lasă ușile dușului după mai multe utilizări este jalnică. Petele de săpun, de calcar și de grăsime sunt dizgrațioase. Totuși, poți face în așa fel încât să admiri din nou o suprafață strălucitoare. Pulverizează pe ușile din sticlă oțet distilat, șterge și clătește bine.

 

 • Curăță grătarul din grădină

Nimănui nu-i place să curețe grătarul după pregătirea mesei. Dar dacă îi acorzi atenție după fiecare utilizare, vei avea un dispozitiv de grădină exemplar. Pulverizează pe grătarul cald o soluție formată din apă și oțet în cantități egale, lasă să acționeze 10 minute, freacă viguros lamele metalice cu o folie de aluminiu îmbibată în oțet, clătește bine.

 

 • Curăță fierul de călcat

Dacă fierul de călcat lasă urme maronii pe haine după pulverizarea apei, este momentul să îl cureți. Pentru desfundarea aparatului, toarnă în compartimentul de apă cantități egale de oțet și apă. Calcă o cârpă cu butonul de aburi pornit, apoi lasă fierul într-o poziție verticală pentru 5 minute. Repetă procesul cu apă curată.

 

 • Îngrijește bijuteriile din aur

Bijuteriile din aur își pot recăpăta strălucirea cu ajutorul oțetului. Toarnă într-un borcan oțet, pune bijuteriile și închide capacul. Lasă să acționeze timp de 15-20 minute. Agită delicat borcanul pentru câteva secunde apoi scoate bijuteriile, curăță-le cu o periuță de dinți moale și clătește la final cu apă călduță.

 

 • Dezinfectează jucăriile copilului

Păstrează jucăriile micuțului curate, în special pe cele care ajung în gura sa. Nu folosi detergenți din comerț pentru spălarea jucăriilor, ci adaugă în apa caldă o cantitate serioasă de oțet distilat. Freacă toate obiectele de joacă cu o cârpă sau chiar cu o perie de dinți pentru locurile mai puțin accesibile. Clătește la sfârșit și lasă-le la uscat.

 

 • Împrospătează hainele

Nimeni nu s-ar gândi că oțetul poate fi o soluție pentru un miros mai proaspăt al hainelor și pentru o mașină de spălat mai rezistentă. Adaugă 1 ceașcă de oțet distilat în dozatorul pentru balsam și vei obține rufe plăcut mirositoare care nu se electrizează. Pentru a curăța mașina, furtunurile și pentru a desfunda țevile, o dată pe lună toarnă o cană de oțet în aparat și pornește ciclul normal fără haine.

 

 • Curăță cuptorul cu microunde

Amestecă o jumătate ceașcă de oțet și o jumătate ceașcă de apă într-un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptor și setezi la temperatura de fierbere. După ce scoți bolul șterge pereții aparatului de resturile alimentare folosind o cârpă curată.

 

 • Dezinfectează vasul de toaletă

Chimicalele din comerț sunt eficiente însă și periculoase pentru organismul uman, în special dacă sunt utilizate frecvent. De aceea este necesar să folosești ingrediente naturale. Toarnă o cană de oțet în vasul wc (dacă este posibil și sub canalul circular) și lasă să acționeze câteva ore sau chiar peste noapte. Apoi șterge bine cu peria și trage apa.

 

 • Curăță mânerele ușilor

Clanțele ușilor reprezintă unele dintre cele mai murdare locuri din casă, fiind pline de bacterii. Pentru îndepărtarea microbilor șterge aceste piese cu o cârpă îmbibată în oțet.

 

 • Dezinfectează coșul de gunoi

Ce poate fi mai potrivit pentru eliminarea microbilor din acest recipient decât oțetul? După fiecare golire, șterge pereții interiori ai coșului de gunoi cu oțet.

 

 • Curăță frigiderul

Pentru o sterilizare eficientă și pentru îndepărtarea mirosurilor din frigider, spală rafturile și suprafețele interioare folosind o soluție formată din apă caldă și oțet în cantități egale.

 

 • Curăță cuptorul

Fereastra cuptorului se umple de grăsime, aburi și mizerie după fiecare mâncare gătită. Spal-o cu oțet distilat, lasă să acționeze 10-15 minute, apoi șterge cu un burete.

 

 • Păstrează curate diferite obiecte din bucătărie

Previne depunerea mineralelor pe vasele din sticlă, îndepărtează depunerile de minerale de pe filtrul de cafea, elimină petele de ceai sau de cafea de pe cești, îndepărtează mirosurile neplăcute de pe vasele din plastic, lustruiește alama și cuprul, redă strălucirea chiuvetelor din porțelan.

 

 • Sperie furnicile

Descurajează furnicile să pătrundă în casă prin pulverizarea oțetului peste pervazurile ferestrelor și tocurile ușilor.

 

 • Redă culoarea covoarelor

Perie covoarele cu o soluție alcătuită din 3 litri de apă și 1 cană de oțet. Testează întotdeauna o bucată retrasă de covor pentru a observa efectele.

 

 • Curăță ferestrele

În loc să folosești soluțiile din magazine pentru spălarea geamurilor, apelează la oțet. Realizează-ți propriul lichid combinând o cană de oțet distilat, câțiva stropi de detergent de vase și 3 litri de apă. De asemenea, pentru a elimina vopseaua de pe ferestre folosește oțet cald pe locul afectat și lasă puțin timp să se înmoaie.

 

 • Scoate petele de urină de animal de pe covor

În cazul în care animalul tău de casă încă îți face probleme, șterge pata de urină de pe covor folosind o cârpă moale, spală cu apă călduță, iar la final aplică un amestec de părți egale din apă rece și oțet.

 

 • Îndepărtează tapetul

Vrei să scapi de tapetul de pe pereți și întâmpini greutăți? Ușurează-ți sarcina prin întrebuințarea unui trafalet, îmbibat în prealabil în apă caldă și oțet, cu care să umezești bine suprafețele afectate.

 

Atenție: nu folosi niciodată oțet pe marmură, nu adăuga oțet pe materiale care conțin amoniac, nu combina oțetul cu bicarbonatul de sodiu decât la desfundarea țevilor.

 

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de sarcini pe care oțetul de bucătărie le poate îndeplini cu succes în curățarea casei. Pe care le-ai încercat și ce alte soluții recomanzi?

Multumim www.amenajari-interioare.eu pentru info.

Sursa:http://www.amenajari-interioare.eu/articole-solutii-pentru-casa-ta/otetul-un-ingredient-minune-pentru-curatenie

Dan